Ik wil winnen zonder verliezers

Ik durf de juiste vragen te stellen en vind een oplossing pas een oplossing als deze waarde toevoegt op alle fronten. Er zijn zoveel creatieve en slimme oplossingen mogelijk die leiden tot win- win situaties voor mens en milieu. Daar word ik dus vrolijk van en zet ik mij graag voor in! Het liefst door maatschappelijk waardevolle doelstellingen te vertalen naar concrete acties. Daarbij is het voor mij een sport om tussen de verschillende belangen de gemeenschappelijkheid te ontdekken en een aanpak te bedenken waar zo veel mogelijk betrokkenen beter van worden en ook het milieu baat bij heeft.

Menselijk

In de 23 jaar dat ik als duurzaamheidsprofessional werk, heb ik geleerd dat de sleutel tot het bereiken van duurzame doelen mensen en hun drijfveren zijn. Ik vind deze menselijke- en proces kant veel meer een volwaardig onderdeel van projectmanagement hoort te zijn dan vaak het geval is. Door aan te sluiten bij menselijke waarden, kwaliteiten en drijfveren bij het vorm en inhoud geven aan een project of proces, gaat het leven. Ik ben nieuwsgierig naar wie mensen zijn en niet zo zeer wat ze zijn. Intimi vinden mij hartstochtelijk betrokken. Dat maakt dat ik goed ben in het betrekken van en samenwerken met mensen.

Verbinden van zacht en hard

Mijn ouders waren maatschappelijk zeer betrokken en actief. Er werd thuis vaak gediscussieerd over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen. Als nakomer van 4 begreep ik niet waar het inhoudelijk over ging. Ik zag vooral de informatie die daaronder schuil ging: de lichaamshouding, uitstraling, hoe iemand iets zei en hoe daarop werd gereageerd. Nu verbind ik in mijn projecten die ‘zachte’ informatie (gedrag van mensen, drijfveren, emotie, kwaliteiten, waarden) met de ‘harde’ informatie (technische, organisatorische en financiële feiten).

Van binnen naar buiten

van binnen naar buiten

Ik ben gaan inzien dat het (h)erkennen van mijn mogelijkheden en grenzen en het volgen van mijn intuïtie, de sleutel is voor het vinden van mijn eigen evenwicht. Dat ik vandaaruit de beste bijdrage lever aan een evenwichtiger wereld. Lange tijd probeerde ik mensen te overtuigen van mijn gelijk. Hoewel ik, dankzij mijn enorme doorzettingsvermogen, in meer of mindere mate mijn doel bereikte kostte mij dat veel energie. Een groot deel van mijn kwaliteiten kwam bovendien niet aan bod.

Ik volgde diverse trainingen en las diverse boeken over gedrag, de werking en waarde van emoties, verandermanagement, (non-verbale) communicatie, marketing. Daarnaast beoefen ik Chi Kung, een Chinese sport die me leert in mijn kracht te staan. Mijn ervaring is dat voor gedrag geldt je kunt er nog zoveel over lezen, door het zelf te ervaren en oefenen komt de boel pas echt in beweging en leer ik mezelf en anderen pas echt te doorgronden.

Plezier en impact

Vanaf het moment dat ik mijn aandacht ben gaan richten op het proces en menselijk gedrag bij het vorm en inhoud geven aan projecten gaat het meer vanzelf en tegelijkertijd bereik ik zoveel meer. Met de wijze van projectmanagement die ik ontwikkelde ondersteun ik en inspireer ik graag (project)managers, bestuurders en andere mensen en organisaties om met plezier en impact duurzaam te vernieuwen.

 

Bekijk het cv van Anne Elsen