De 5 pijlers

Ik onderscheid de volgende 5 pijlers van duurzaam projectmanagement.

-Een duurzame ontwikkeling met als doel het herstellen van het natuurlijk evenwicht. Het gaat om het herstellen van een natuurlijk dynamisch evenwicht door het vinden van nieuwe manieren en oplossingen om in menselijke behoefte te voorzien nu en later, binnen de grenzen van de aarde. Dat doe je door per situatie met alle betrokkenen helder te maken wat je precies wilt bereiken en wat je daarbij belangrijk vindt. Dan blijkt duurzaamheid niet eenduidig maar een continu proces van keuzes maken.  Elke keuze heeft zijn voor en nadelen. De beste gekozen oplossing is die oplossing die het beste scoort op basis van door betrokkenen gestelde duurzame criteria en weegfactoren.  

-Werken van binnen naar buiten, vanuit een stevige basis. Daarvoor is een helder beeld nodig van wat ertoe doet voor mij en voor het grotere geheel. Wie ben ik, wat drijft mij, waar wil ik naartoe? Wat wil ik bijdragen aan de wereld?

-Krachten bundelen door samenwerking. Welke kansen doen zich voor om samen op te trekken met mensen (in organisaties) die dezelfde doelen voor ogen hebben? Wat drijft hen? Waar willen we samen heen? Hoe vullen we elkaar aan en versterken we elkaar? Hoe kunnen we krachten bundelen zodat we samen nog meer impact hebben? 

-Een zich alsmaar vernieuwend proces dat alle betrokkenen stimuleert te bewegen in de richting van het beoogde doel. Waar staan we nu? Welke oplossingen kunnen we bedenken? Welke stappen gaan we zetten? Prioriteiten stellen: wat gaan we eerst doen en wat daarna? Steeds weer kijkend wat er nodig is om de gestelde doelen te bereiken.

-Een dienende structuur die houvast geeft, maar ook ruimte laat aan het creatieve ontwikkelingsproces. Hoe houden we plezier in wat we doen? Hoe organiseren we het? Hier gaat het bijvoorbeeld om het steeds weer balanceren tussen sturen en loslaten; geven en nemen, actie en rust, spanning en ontspanning; snelheid en vertraging, ratio en intuïtie, binnenkant en buitenkant. Balans in dergelijke tegengestelde krachten leidt tot zowel ontspanning als een sterke structuur.